1 Domeinnaam: keuzes maken

Keuzes maken
We beginnen met helaas misschien wel het lastigste onderdeel: hoe moeten mensen je site vinden op het internet? Wil je ze een makkelijk te onthouden adres geven of maakt het je niet uit?

Voordat je een website gaat bouwen, moet je twee keuzes maken:

 1. Wil je een domeinnaam of is de naam niet belangrijk?
 2. Wil je een echt mooie domeinnaam verwijzing, waarbij iedere webpagina zijn eigen naam heeft? Wil je er ook een mooi emailadres bij? zoals info@jedomeinnaam; of is dat minder belangrijk?  En heb je veel webruimte nodig?
De naam van je site: mogelijkheden
 • Google Sites biedt je een zelfgekozen unieke naam, maar het eerste lange deel ligt vast:
  Bijvoorbeeld: http://sites.google.com/site/valsinestra1/ Hierbij is het deel https://sites.google.com/site/ een vast onderdeel van de naam. Dit is best een mondvol en is niet makkelijk te onthouden. Wil je dit? Begin dan met het maken van je website
 • Een eigen domeinnaam is een stuk mooier. Bijvoorbeeld: http://www.knmi.nl.
 • Je moet een domeinnaam registreren bij een provider, dat kost jaarlijks een bedrag van circa 5 euro. Je kunt bij diverse providers een domeinnaam laten registreren: je kunt er zelf één zoeken,  google dan met de woorden domeinnaam en registreren.
  Het kan ook bij Google zelf; dan heb je het minste werk en kost vanaf  7 euro per jaar.
  Let op, afhankelijk van de gekozen provider, krijg je hiervoor een redirect of een forward.

  • een redirect: bezoekers typen de domeinnaam in en zien je site. Bovenin de adresbalk staat het originele google site adres: https://sites.google.com/site/.
   Bij Argeweb kost dit 4,95 € ex BTW per jaar bij een abonnementsduur van 5 jaar: incl BTW voor 5 jaar is dat € 24,75; anders € 9,95 per jaar.
   Nadeel hiervan is dat mensen mogelijk de doeminnaam niet hebben onthouden. Ze zien immers alleen nog maar het google site webadres.
  • een forward:  bezoekers typen de domeinnaam in en zien je site. Bovenin de adresbalk staat de domeinnaam.
   Nadeel van een forward is dat pagina’s geen eigen pagina-adres krijgen. Op welke pagina je ook klikt binnen deze site, het adres in de adresbalk verandert niet. Dit kan lastig zijn op een uitgebreide website, als je iemand naar een bepaalde pagina wil laten kijken.
   Als je een kleine site heb, is dat geen probleem.
   Bij Strato kost dit 4,92  € per jaar.
   Argeweb biedt het ook aan, maar dan extra service waarvoor je extra 23 euro per jaar betaalt. Daar krijg je nog wel iets meer voor:redirect
  • Mooie verwijzing: iedere pagina zijn eigen webadres, bijvoorbeeld : http://domeinnaam.nl/contact
   Hiervoor moet je eerst een Google Apps account aanmaken en pas dan je website maken.
   Deze dienst was gratis tot december 2012 en dat is hij nog steeds voor onderwijsinstellingen. Er zijn stricte regels waar je site aan moet voldoen.
   Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen op: www.google.com/intx/nl/enterprise/apps/education/ In deze tijd wordt je site beoordeeld.
   Als de site niet voldoet, blijft hij nog wel online staan,  maar kan je hem niet meer bewerken. Er verschijnt dan een melding. Je dient dan over te stappen op Google Apps for business. (Eerst uitschrijven voor Google Apps for Education, daarna moet je je aanmelden voor de gratis proefperiode voor google apps for business), pas daarna ga je betalen.
   Google Apps for business kost je 4 euro per gebruiker per maand voor of 40 euro per jaar. Het is het makkelijkste om bij Google de domeinnaam te laten registreren.
   Dan registreer je eerst een Google Apps account en direct daarna koop je de domeinnaam vanaf 7 euro per jaar.
   Je krijgt hiervoor ook een email-adres, veel webruimte, de mogelijkheid om meer websites onder dezelfde domeinnaam?
In het kort nog eens
 1. Wil je geen domeinnaam? Als je nog geen Google account had, moet je er nu eerst een aanmaken.  Maak daarna een website: https://sites.google.com/?hl=nl
  Extra hulp op: https://mulderitmaatwerk.nl/googlesites/uiterlijk/een-website-aanmaken/ Lees later bij deel 6 hoe je eventueel later een redirect kan koppelen aan je site.
 2. Wil je de mooiste verwijzingen voor je domeinnaam en het minste werk : maak de site dan vanuit een Google Apps account: koop de domeinnaam bij Google en lees verder bij deel 4
 3. Wil je de mooiste verwijzingen voor je domeinnaam en zelf kopen of heb je al een domeinnaam? Koop eerst een domeinnaam: zie deel 2  en kies voor de gewone doorverwijzing/registratie.
  Zodra je domeinnaam geactiveerd is, dat duurt een paar dagen, maak je een Google Apps account aan volgens de instructies onder deel 4.
 4. Wil je een domeinnaam, maar vanuit een gewoon Google account: koop vast een domeinnaam: zie deel 2  en maak zonodig een google account aan.  Volg daarna de aanwijzingen https://mulderitmaatwerk.nl/googlesites/uiterlijk/een-website-aanmaken/Later, als de domeinnaam registratie gelukt is, dat duurt een paar dagen, kan je hem koppelen aan je website.