Invoegen

Van afbeeldingen tot diashows, een powerpointpresentatie, andere websites, scripts met het weerbericht. Je kan heel veel invoegen en hierdoor een levendige site maken.
Invoegen

Afbeelding
Als je een plaatje van je computer gebruikt, zorg er dan vast voor dat het maximaal 1200 px breed is.  Het is niet erg als je het niet doet, Google maakt het ook kleiner als je het gaat gebruiken. Het uploaden gaat een stuk sneller als je plaatje kleiner is.

Formaat:Verander eerst iets aan het formaat als het plaatje veel te groot is: kies uit S (small), M (medium) L (large) of Originele grootte.
Uitlijnen:L: links uitlijnen: plaatje staat links.
C: centreren: plaatje staat in het midden
R: rechts uitlijnen: plaatje staat rechts.
TekstomloopHoeveel tekst er naast komt hangt van de grootte van het plaatje af.  Gebruik liever geen lege regels als je eigenlijk te weinig tekst hebt en je daaronder met een ander onderwerp wil beginnen. Site bezoekers met een kleiner beeldscherm zien dan een leeg stuk pagina.
Oplossingen voor dit problee:

  • maak een tabel van 2 kolommen en 1 rij: 1 cel is voor het plaatje, de andere voor de tekst.
  • zet Tekstomloop uit en zet de tekst dan onder het plaatje.
  • open je html, zoek het punt waar een nieuwe regel zou moeten beginnen onder het plaatje en typ daar:
    [code]<br style="clear: both;" />[/code]
TabelAls je meer controle wil over het plaatje en je tekst, kan je met een tabel werken. Voeg een tabel in (Invoegen – tabel en bijvoorbeeld 1 rij en 2 kolommen) en plaats in de eerste kolom je foto en in de andere je tekst.  De tabel opmaken (zwarte rand verwijderen) is weer lastiger, dat leer je in week 4-1.

Het programma maakt je afbeelding altijd klikbaar; wie er op klikt, krijgt het origineel te zien. Dat kan je uitschakelen. Klik hiervoor op het plaatje en klik op Verwijderen in de bovenste regel.

Je kan ook een link maken op de afbeelding:
Selecteer hiervoor de afbeelding. Dit is niet makkelijk. Je moet de muis precies zetten waar de afbeelding begint, dan slepen over de afbeelding en op tijd weer de muis beweging stoppen. De afbeelding wordt dan blauw, zoals hieronder. Op dat moment kies je voor Link. Je kan nu voor een pagina kiezen, een pagina uit de eigen site of een andere (handig als je een gastenboekpagina van een andere site wil gebruiken en wilt laten klikken op een eigen gastenboekplaatje). Zie bijvoorbeeld het effect op dit gastenboekplaatje.

afbeelding verwijzen
Hover: moet er een tekst verschijnen als iemand met zijn muis over het plaatje beweegt?

Hiertoe open je de tekst in HTML en zoek je naar het plaatje. Dat is een stukje tekst tussen  <img src=”http://…en >

Voeg nu toe direct na <img: alt=”jouw titel voor het plaatje” title=”jouw titel voor het plaatje”

Google + voor foto album en diashow
Let op dat je het album maakt met hetzelfde account waarmee je de website maakt. Alleen dat account kan de foto albums zien via Invoegen – Google+ photo album.

Met een Google site kan je nu eenvoudig je album via Invoegen – Google+ – photoalbum opzoeken. (NB: zorg er wel voor dat je het album hebt ingesteld op minimaal: delen via link).

Ga daarna naar Google Photos: https://photos.google.com/albums . Zoek het gewenste album en kopieer het webadres. De deelinstellingen zijn al overgenomen door Google Photos.

Binnen je Google site: kiest de juiste plek en selecteer: Invoegen – Google + – photo album: selecteer het gewenste album.

Zoek de albums onder het kopje: Fotoalbums

Dit werkt alleen als je een fotoalbum hebt gemaakt en en hebt ingesteld als openbaar of gedeeld via link.

Google + biedt de mogelijkheid om je foto’s als een schermvullende diashow te laten zien.
Open hiervoor je fotoalbum bij Google plus: open het luikje onder het pijltje rechts en kies Diashow.

Google plus diashow

Gebruik in beide gevallen het webadres wat je nu te zien krijgt.

diashow

https://plus.google.com/u/0/photos/116682320003335258926/albums/5562907876506197937/5562907883077675330?authkey=CJOyj6r-nMLPwQE&pid=5562907883077675330&oid=116682320003335258926
Je kan nu bijvoorbeeld een klein plaatje uitkiezen en het linkje naar de diavoorstelling daarop zetten. zie dit voorbeeld

Sommige bezoekers willen liever geen diashow zien, maar hebben liever de Google plus overzichtspagina. Zoek de juiste url op bij je Google collecties.

https://photos.google.com/collections
Eind 2015, nieuwste versie Google plus:
Open Google Plus – Collecties – Klik op het gewenste album en dan op de link op de afbeelding.
Klik dan helemaal rechts op het v symbooltje. Selecteer opties voor delen. Kies: delen via link. Dat geft je de juiste code.
het moet een dergelijk adres zijn zoals:
https://plus.google.com/photos/112499313529659541846/albums/6223487668849205297

Inhoudsopgave

inhoudsopgave
Dit zorgt voor een inhoudsopgave met de namen van de hoofdstukken. Iedere naam bevat een verwijzing naar het begin van het hoofdstuk. Klik op de naam en je springt zo naar het begin van het hoofdstuk. Zie http://sites.google.com/site/pcvaardiger/inhoudsopgave.
Het enige dat je zelf kan instellen is de breedte in px. Wil je hem paginabreed, vul dan niets in.

inhoudsopgave
NB: een hoofdstuk geef je aan met één van de koppen die je onder Indeling vindt. Type eerst je tekst, selecteer deze, en kies dan een indeling: Kop, subkop of klein kopje.

indeling
Je kan later hoofdstukken en tekst toevoegen, de inhoudsopgave wordt vanzelf bijgewerkt. Mits je dus je tekst laat voorafgaan door een kop.
De Google robots slaan dit soort informatie op als zijnde belangrijk. Dat doen ze niet met tekst die je zelf een ander uiterlijk geeft, door een groter lettertype of een andere kleur te kiezen.

Agenda
Agenda
Hiervoor moet je eerst een google agenda aanmaken met je google account. Daarna kan je heel veel instellen en kunnen anderen eventueel je agenda inzien. Op je website kan je jouw (of anderman’s) agenda dan laten zien.
Vul bij URL het volgende in:
http://www.google.com/calendar/embed?src=iemand@gmail.com
Hierbij is het woordje iemand de naam van het gmail account.

Je kunt nog meer zaken zelf opgeven, zie hieronder:

agenda
NB: sinds 2013 werkt dit bij sommige browsers niet meer als het een google site is. Dat heeft te maken met dat het adres van de google site https is en het webadres van de website http.

Als de google site getoond wordt onder zijn domeinnaam, is het webadres ook http en is er geen probleem.
Bijvoorbeeld:  http://autodelen.karlamulder.nl/overzicht-autodeelsystemen laat het goed zien, maar:

https://sites.google.com/a/karlamulder.nl/tips-googlesite/include-gadget-iframe/blog?pli=1 laat het niet zien op Chrome, Internet Explorer en Firefox, maar wel in Opera. Safari schijnt het ook goed te doen.

Invoegen gadget
Er valt nog meer in te voegen. Klik hiervoor onderaan op:

meer

meer gadgets

Blader door de mogelijkheden, of zoek gerichter met de search knop. Zet niet teveel gadgets op één pagina, omdat het vaak plaatjes betreft en berekende informatie, waardoor het laden van de pagina langer gaat duren.

Andere website embedden
Invoegen – gadgets – meer -zoek in het venster naar: Include gadget (iframe)
Als de toepassing wordt gevonden, klik je op Selecteren. Vul in het scherm daarna het webadres in achter url:

Breedte zou ik op 100 zetten.

includeiframe
Voorbeeld: http://tips-googlesite.karlamulder.nl/include-gadget-iframe

Presentatie (powerpoint)

Powerpoint presentatie: http://tips-googlesite.karlamulder.nl/google-items/presentation

Hieronder een printscreen dat je ziet bij het uploaden van een powerpoint presentatie. Je kan hier direct aangeven of het document gedeeld moet worden. Het moet op openbaar zijn ingesteld!  als je wil dat al je bezoekers het kunnen zien.

NB: wil je ook geluid (muziek, tekst) horen, dan kan je beter de presentatie omzetten in een flash film. Je kan dat doen met het gratis programma:
http://www.ispringfree.com/download.html Bedenk met welke powerpoint versie je werkt en kies de juiste installatie. Na installatie heeft je Powerpoint een extra menubalk:

Klik op Quick Publish
Klik eventueel op Edit om aan te geven waar het bestand moet worden opgeslagen. Daarna maakt het programma er een .swf bestand van. Als het klaar is, wordt het afgespeeld. Om het op je site te laten zien, heb je de 3 bestandjes nodig die het programma gemaakt heeft. Open de gewenste pagina om de film te vertonen en klik onderaan op

Voeg alle 3 de bestanden toe. Dubbelklik nu op: het .swf bestand en kopieer het adres uit de adresregel.

Ga nu de pagina bewerken en klik op Invoegen – Google Gadget – Vul in: Flash Player/URL Container
Plak het adres in de regel bij url 1.
Nu nog een laatste lastig onderdeel: in de html kan je de breedte en hoogte aanpassen. De breedte wordt ingesteld met “width”: het staat er twee keer in. Zoek met Ctrl F naar width en kies voor een breedte van bijvoorbeeld 500 of 100{a917afa82aadec12011492663df879025eaf8ce021658d29eab592517aeff41a} als je het paginabreed wil.
De hoogte wordt aangegeven met Height. Kies voor 500 px. Standaard staat de hoogte ingesteld op 220, wat wel heel klein is.
Voor een voorbeeld zie:
https://sites.google.com/site/nivonlawnijmegen/overig/wandelmarsen/vierdaagse (werkt niet perfect; hier moet je zelf op dia.swf klikken)

Als je de tekst aan de bovenkant storend vindt, dan kan je die vast ook verwijderen in de html.

Formulier, bijv. als contactformulier

Maak een formulier aan vanuit je google (apps) account.

Klik eventueel rechts bovenaan op Instellingen documenten om de taal en de tijd goed in te stellen. Bijvoorbeeld op Nederlands en Amsterdamse tijd. Dat is wel belangrijk, daarmee verandert de tekst Required in Vereist (bij vereiste velden).

Klik op Documenten – Spreadsheet en dan op Formulier

spreadsheetform

Vervolgens kan je allerlei vragen opstellen:

formulier maken

Klaar? Klik op Gereed. Daarna kan je meer vragen toevoegen. Klik op de bovenste balk en kies wat voor soort item. Gebruik tekst voor korte teksten, zoals naam en paragraaf voor een veld zoals Uw vraag of Opmerkingen.

Klik uiteindelijk op Opslaan, helemaal rechts bovenaan.

opslaan

Kies ook nog even een mooie achtergrond en lettertype bij Thema:

Als je klaar ben, sluit je het formulier. Ga nu terug naar je google site.
Klik op Invoegen Spreadsheetformulier. Je ziet nu jouw net gemaakte formulier staan. Soms is dat niet het geval, dan kan je echter wel het webadres kopieren. Je vindt dit onderaan het formulier. Het kan soms even duren voor het goed en wel verschijnt. Er is ook wel eens een waarschuwing over technische problemen, maar bij mij duren die nooit langer dan een paar minuten. Als je je formulier in het zicht heb,kan je nog wat gaan spelen met de layout. Bepaal eerst de afmetingen en geef het eventueel een titel.

invoegen spreadheet

Als je later nog iets wilt wijzigen aan je formulier, doe je dat het handigste door naar je site te gaan en helemaal onderaan te klikken op het linkje met de naam van je formulier gevolgd door openen.

Tenslotte kun je instellen of je een melding krijgt als er iets is gewijzigd. Je moet hiervoor je document opzoeken via je google docs ingang:
op: http://docs.google.com/a/jedomeinnaam of voor gewone google-accounts op: https://docs.google.com/#all
Je ziet dan je document als spreadsheet.

Klik hiervoor rechts bovenaan op het driehoekje naast Delen en selecteer Meldingsregels instellen:

delen

Vul in wat je handig lijkt: mijns inziens vooral: een gebruiker verzendt een formulier en dan onmiddellijk een email.

melding

Zie hier een voorbeeld: http://tips-googlesite.karlamulder.nl/google-items/gastenboek-1

Video's

Je kunt een video invoegen van Google video:

google video
of van you tube:

you tube

Voor een voorbeeld: http://tips-googlesite.karlamulder.nl/google-items/video
Je behoeft in beide gevallen slechts het webadres in te typen. Eventueel een rand erom heen laten weergeven of niet en een titel toe te voegen.

Over auteursrecht op foto's en foto-sites

NB: Het is niet netjes om foto’s van anderen te plaatsen zonder hun toestemming. Dit wordt beschouwd als het “stelen van bandbreedte”. Iedere keer als jouw pagina geladen wordt, wordt het plaatje geladen van de server van de ander.  Dit kost de ander geld.
Voor een oefening zoals nu kan het geen kwaad tijdelijk een foto van iemand anders te plaatsen.

Kijk even goed naar de voorwaarden. Soms is het al voldoende als je de naam van de website ergens noemt.

Zie eventueel de volgende websites over auteursrecht:

En hier  foto’s-sites: check de voorwaarden! De meesten kosten een kleinigheid: van 1 dollar tot 9 dollar.