Meer -> pagina-instellingen

Je kunt per pagina een paar handige dingen instellen. Dit doe je vooraf of achteraf, dus niet tijdens het bewerken. Ben je een pagina aan het bewerken, klik dan eerst op Opslaan. Klik dan op Meer en dan op Pagina instellingen pagina in zijbalk

Deze pagina weergeven in de zijbalk
Dit zijn de mogelijkheden: Je moet hiervoor de zijbalk navigatie hebben aangepast, anders zie je bovenstaande geel gearceerde optie  niet. Standaard staat de navigatie ingesteld op “automatische navigatie”. Je wijzigt deze instelling bij Sitelay-out bewerken. Beweeg de muis over de zijbalk en klik erin om het menu te bewerken. Verwijder het vinkje naast “Mijn navigatie automatisch organiseren”. Het heeft veel voordelen om deze regie zelf te houden:

  • jij bepaalt de volgorde
  • jij bepaalt welke pagina er wel/niet inkomt

Nadat je een vinkje heb gezet in het juiste menu, zie je de pagina terug in het menu. Echter hij staat onderaan. Je moet hem zelf nog op de juiste plaats zetten. Zoek hiervoor het menu weer op met Sitelay-out bewerken en verplaats de pagina naar de juiste plaats.

Paginatitel weergeven
Je kan het weergeven van de titel uitzetten. In dat geval begint de pagina direct met de tekst. Als je hebt gezorgd dat de geselecteerde pagina in het menu goed opvalt, is het niet perse nodig om de titel nog te laten zien.
Links naar subpagina's weergeven
Dat betekent, dat onderaan de pagina de subpagina’s worden weergegeven, zoals hieronder: subpagina's laten zien NB: Je hebt geen zeggenschap over de volgorde van de submenu’s. Deze is alfabetisch. Als je dit niet mooi vindt, zet je het uit.  Alternatief om de subpagina’s te laten zien:  maak voor de subpagina’s een apart menu maken.  Hier ben je wel de baas over de volgorde. Of laat ze zien in een lijst: invegen – lijst met subpagina’s. Ook hier ben je weer geen baas over de volgorde.
Bijlagen toestaan
Deze hebben betrekking op het toestaan aan andere deelnemes aan de website.. Je kan hen toestaan om jouw document te voorzien van bijlagen en eveneens om er op te reageren. Deze items zie jij wel, als maker van de site, maar anderen zien hem niet. Tenminste als er geen bijlages zijn. Om dit te testen, kan je jezelf uitloggen uit google sites. Of klik op Paginavoorbeeld bekijken als kijker. Bekijk de pagina dan nogmaals. Je ziet dat onderstaande regels dan verdwijnen. bijlages
Opmerkingen toestaan
Hiervoor gold hetzelfde als voor Bijlagen: het was onzichtbaar voor niet gebruikers. maar opeens eind 2012 stond er Opmerkingen niet toegestaan. Ik zou hier dus maar altijd het vinkje naast Opmerkingen toestaan verwijderen.
De pagina url
Dit gaat over het webadres. Bijvoorbeeld: http://sites.google.com/site/pcvaardiger/google-items Het webadres bestaat uit de naam van je site, gevolgd door de naam van je pagina. De paginanaam kan je eenvoudig veranderen. Het geheel (pagina naam, gevolgd door website naam) wordt aangeboden als naam voor favoriet. Je bezoeker kan deze eventueel zelf veranderen. Maar de meeste zullen dit niet doen als de naam al goed weergeeft waar de site over gaat. favorieten Als je niet tevreden bent over de naam van je site, dan kan je je site kopieren en er dan een betere naam voor bedenken. Meer acties – Site beheren – Algemeen – Deze website kopieren De naam van je pagina kan je rechtstreeks veranderen. (Meer acties – Pagina instellingen ) pagina url De url’s van je pagina en subpagina’s zijn enorm belangrijk voor het gevonden worden door Google. Gebruik hiervoor namen die iets zeggen over de inhoud. Als je gebruik maakt van meerdere niveaus, kies dan ook goede namen voor ieder niveau.
Overzicht: alle pagina's zien
Klik op Meer acties – Site beheren – Pagina’s.