Open de pagina en klik op het potlood, hiermee ga je de pagina bewerken. Je ziet boven nu 1 balk.
Klik op de 3 puntjes en er verschijnt een 2e, hieronder.
Helemaal bovenaan de site staan ook 2 handige gereedschappen (door mij voorzien van rode pijl)
Als je iets heb veranderd, kan je deze stap altijd ongedaan maken door te klikken op het pijltje dat naar links wijst. Wil je daarna de verandering toch doorzetten, klik dan op het pijltje dat naar rechts wijst.
Met het 3e icoontje opent zich een voorbeeld van je site in een nieuw tabblad.
Gebruik dit spaarzaam! Het maakt je site mooier als je je beperkt tot één lettertype. Je site heeft al een standaard lettertype gekregen, via het thema, dat je koos.
Om het lettertype van een sectie te wijzigen, als er al tekst in staat: selecteer de te wijzigen tekst en kies het gewenste lettertype en lettergrootte.
Mocht je dit ook voor andere secties willen, maak dan een sectie naar jouw wensen en kopieer deze sectie: Aan de linker kant van de pagina vind je hiervoor het gereedschap (beweeg je muis links van de pagina) : met het middelste icoontje kopieer je een sectie.
Acties met het bovenste icoontje:
Je kan ook je pagina dupliceren, zodat je dezelfde layout makkelijk meeneemt.
Met een titel of koptekst geef je aan wat belangrijk is. Die tekst wordt niet alleen groter, maar krijgt ook meer ruimte er om heen. En ook een belangrijk punt: zoekmachines herkennen deze informatie ook: tekst die is gemarkeerd als zijnde Kop (H2) wordt gezien als belangrijker dan gewone tekst.
Als je zorgt dat je relevante informatie in een Kop, subkop of klein kopje zet, zal die eerder gevonden worden.
Als je deze koppen gaat gebruiken, doe het dan wel in deze volgorde: eerst de belangrijkste informatie in een Titel, daarna Kop, daarna de iets minder belangrijke in Subkop en tenslotte de nog minder belangrijke in een Klein kopje. Houd deze volgorde aan en ook nu: houdt het rustig; pas het niet teveel toe, overdaad schaadt (en wordt ook nog eens afgestraft door zoekmachines door je site juist slechter te laten vinden)
(Vet): Vet gedrukt. De B staat voor het engelse Bold. Selecteer de gewenste tekst en klik dan op de B
Voor cursief: druk op de I (de i van italic)
Voor onderstreept: op de U ( de u van underline)
Op de uitgeklapte balk (klik op de 3 puntjes om hem te zien) staat het icoontje voor doorgehaalde tekst)
Kies onder A de kleur van de letter en met het stiftje de achtergrondkleur van de tekst.
Voor beide geldt hetzelfde als bij verandering van letter of grootte: doe het spaarzaam.
- Selecteer met je muis een stukje tekst. Typ bijvoorbeeld: Naar de startpagina en selecteer dan startpagina.
- Klik daarna op het icoontje voor Link:
- Het scherm opent met een leeg veld met de tekst Link; en eronder een overzichtje van je pagina’s.
- Selecteer een pagina, bijvoorbeeld Startpagina en klik op OK. Of plaats een link naar een andere website; of naar een email adres.
Klik daarna op Toepassen.
De verwijzing is nu gemaakt. Je pagina bevat een stukje onderstreepte tekst. Wie er op klikt, belandt op de andere pagina. - Als je wil verwijzen naar een webadres moet je dit adres eerst even opzoeken, opschrijven of in het geheugen van je computer bewaren (adres zoeken met google en kopieren). Het werkt verder hetzelfde. Typ eerst de tekst waarop je de verwijzing wil plaatsen. Selecteer de tekst en klik dan op Link en dan op webadres en plak of schrijf het adres in het vakje.
- Een verwijzing maken naar een email adres. Typ je tekst, bijvoorbeeld het woordje “e-mail”. Selecteer het, klik op het Link icoontje en typ dan bij webadres: mailto:je email adres. Klik op toepassen en controleer.
Echter: dit werkt niet op een pc waar geen email programma op is geïnstalleerd, zoals in een bibliotheek. In dat geval zou je je email adres gewoon kunnen plaatsen op de website. In beide gevallen kunnen spam-robots je adres onderscheppen en je bestoken met spam mail. Nu houdt google daar best veel van tegen. Een andere oplossing is het plaatsen van een contactformulier. Je kan ook contact laten leggen via een gastenboek.
Je kan een lijstje maken met nummers of met bolletjes.
In beide gevallen: ga met je cursor op je tekst staan en druk op het knopje voor de gewenste lijstsoort. Je ziet direct resultaat.
Of: klik op de lijst en begin te typen.
Door te drukken op Enter komt er vanzelf een nieuw item op de volgende regel te staan.
Als je meer tekst wil toevoegen aan een item op een nieuwe regel, druk dan tegelijkertijd op de Shift en Enter toets. (eerst Shift, houd hem ingedrukt, terwijl je een keer op de Enter toets drukt). Als je een lege regel wil, druk dan 2x op de Enter toets.
Zie onderstaand voorbeeld:
Met de Delete toets kan je een regel of ook een hele lijst verwijderen.
Inspringen: naar links en naar rechts. Probeer het eens uit met een stukje geselecteerde tekst.
Uitlijnen links, centreren, uitlijnen rechts
Standaard staat je tekst ingesteld op links uitlijnen.
Je hebt dan een strakke linker kantlijn, zoals ook deze tekst naar links uitlijnt.
Echter, er is meer mogelijk. Zoals ik deze tekst nu rechts uit laat lijnen.
Je kan dit achteraf doen. Typ dan eerst je tekst, selecteer hem en klik dan op de knop voor rechts uitlijnen.
En ook kan je een tekst in het midden laten uitlijnen. Centreren is een ander woord voor hetzelfde. Zoals in deze zin. Je kan ook de knop indrukken en dan gaan typen.
Wil je stoppen met deze manier van uitlijnen, druk dan op Enter en daarna op de knop voor links uitlijnen.
Klik op Invoegen