2. Basisthema, kleuren en lettertypen

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.92″ background_layout=”light”]

Kleuren

Kleuren en lettertypen
Klik rechtsbovenaan op Meer- Site beheren – En dan op Kleuren en lettertypen in de linker kolom

Thema's kleuren en lettertypen

In dit onderdeel kies je je eigen kleuren voor  je tekst, de links, het menu. Voorzover je wil afwijken van de kleuren die het thema al bepaalde. Je kan op iedere pagina zelf nog kiezen voor een ander lettertype of kleur.

En ook de afbeeldingen en achtergrondkleuren stel je hier in,  zie een uitvoeriger beschrijving van de mogelijkheden in deel 3, achtergrondafbeeldingen.

Je kunt hier ook alsnog een ander thema kiezen. Zie eventueel deze extra tips: http://tips-googlesite.karlamulder.nl/vormgeving

Wat kan je wel en niet instellen?

Wel: keuze uit veel lettertypes en kleuren: je kan ook je eigen kleurcode toevoegen. Kies een code uit bijv.: http://asz00552.home.xs4all.nl/kleurencodes.htm

NB: het hangt van de grafische kaart van de monitor van de gebruiker af, hoe hij de kleur ziet. Wil je zeker weten dat de gebruiker de kleur goed ziet, kies dan een websafe kleur.
Je kunt een doorzichtige achtergrond maken voor de zijbalk, de koptekst, en ook de pagina. Vul dan bij kleur in: transparent

transparant

Wel: je kan een afbeelding gebruiken voor een menukoptekst, maar niet voor de pagina’s eronder. Je kan dus geen bolletje laten zien voor ieder menu onderdeel.

Volledige pagina

volledige pagina

 • Achtergrondkleur pagina
 • Achtergrond afbeelding pagina  (zie deel over  afbeeldingen)
 • Achtergrond afbeelding pagina stramien (zie deel over  afbeeldingen)

Volledige_pagina_tekst

 • Linkkleur pagina: de kleur van je links. Dit betreft tekst die een afwijkende kleur moet krijgen omdat er een verwijzing naar een andere webpagina aan “hangt”. Op deze lespagina is de kleur van de links blauw, dat is de meest gebruikte kleur voor links.
 • Kleur link voor pagina bezocht: als bezoekers een pagina hebben bezocht, kan je deze verwijzende tekst een andere kleur geven. Hierdoor zien bezoekers snel dat ze al eens op die bepaalde verwijzing hebben geklikt.  Je moet de scrollbalk gebruiken om dit item te zien.

Site-kop
Als je de koptekst hebt ingeschakeld bij meer – site layout, dan kan je hier een kleur of afbeelding instellen, als ook het lettertype en de kleur  van de naam van je site.
site-kop

Hoofdgedeelte
hoofdgedeelte
Gadgets in hoofdgedeelte en zijbalk
gadgets in hoofdgedeelte

Het gaat hier over de kleuren van de speciale Google onderdelen die je kan invoegen:

Invoegen

Gadgets in zijbalk
gadgets zijbalke

Dit gaat over de 6 verschillende onderdelen die je kan toevoegen aan de zijbalk (ad sense, navigatie, tekst, recente site activiteiten, mijn recente site activiteiten en aftellen).

een mooi navigatiemenu maken in een zijbalk

Als je meerdere navigatie menu’s maakt, kan je iedere menu-koptekst een afbeelding geven, zoals hieronder: (klik op de knop om de website te zien)
knop oranje
Geef je afbeelding op bij achtergrondafbeelding gadgets-koptekst in zijbalk.

  • Je kan zelf knoppen zoals de bruine hierboven maken op http://www.roundedcornr.com/ (Gebruik het laatste onderdeel, dan krijg je een plaatje.) Of http://www.grsites.com/button/
  • De oranje knop heb ik zelf van kleur veranderd met het knopje tint variatie in het fotobewerkingsprogramma Photofiltre. Je kan hier een paarse downloaden en het zelf eens uitproberen.
  • Maak het plaatje niet breder dan je zijbalk. De hoogte moet iets van 20px zijn. Let op dat je bij herhalen invult: geen. Bij horizontale positie: midden of links. Kijk wat je het mooiste vindt. Bij verticaal: midden.
  •  Vb: http://tips-googlesite.karlamulder.nl
 • Scheidingstekenkleur in zijbalk: dit betreft de oranje lijn tussen de verschillende “gadgets”. Als je niets invult, verschijnt er geen lijn.
  scheidingstekenkleur gadgets
 • Geselecteerde tekst: zorg dat deze goed opvalt. Ik kies er dan meestal per pagina voor om de titel niet te laten zien. Zie hieronder: zwarte achtergrond en witte letter
  navigatie gadget

horizontale navigatie
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_sidebar admin_label=”menu uiterlijk def” _builder_version=”3.0.92″ area=”et_pb_widget_area_3″ orientation=”right” show_border=”on” background_layout=”light” body_text_color=”#0a4391″ border_width_all=”5px” border_color_all=”#0a4391″ box_shadow_style=”preset1″ module_class=”zijmenu” saved_tabs=”all” global_module=”1553″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]