Vraag hier computerhulp als u even vastzit
dec 092010
 

Waarom zou je het doen? Om niet alles kwijt te zijn als je pc het begeeft en de harde schijf is niet meer te redden. Die twee gaan niet altijd samen trouwens. Het kan zijn dat je pc niet meer te redden is, maar dat de harde schijf nog wel gered worden. Je kan hem dan in een omhulsel (laten) zetten en met  usb-kabel verbinden met je computer. Dan is het een externe harde schijf geworden.

Wat heb je nodig?
– een backup programma. Een programma dat snel  en vooral eenvoudig! in gebruik is, is BackUp995.
Voor privé gebruik gratis, anders 9,95. Het is hier te downloaden. http://www.backup995.com/download.html Een andere, ook gratis voor privé gebruik: http://www.2brightsparks.com/syncback/sbse.html

– één of liefst twee mediums om de backup op te maken. bijvoorbeeld: een externe harde schijf.  Of een flink grote usb stick: die is goedkoper, maar wel kwetsbaarder.

– overzicht van wat je precies wilt bewaren.

Heb je alles compleet?
Aan de slag: het programma BackUp995 vind je onder Start – Alle programma – Software995. Klik dan op het rode icoontje met de tekst BackUp995.
Dan zie je onderstaand scherm.

backup 995

Klik op Add Folder … en zoek in je computer de map die je wilt bewaren.
Ga hiermee door tot je alle folders heb aangegeven.

Klik daarna op Backup Destination en geef nu het medium aan waar de backup op terecht moet komen. Plaats een vinkje in BackupSubfolders, als je ook onderliggende mappen wilt bewaren.

En daarna? tijd voor een lange koffiepauze … De eerste keer zet het programma alles over en dat kost best tijd. De volgende keer neemt het echter alleen de nieuwe bestanden over en gaat het snel.

De overige knopjes spreken wel voor zich, denk ik:
Met Restore kan je een bestand terugzetten
Met Archive kan je ergens een archief bestand neerzetten met een datum
Met Schedule kan je automatische op bepaalde tijdstippen een backup laten maken.