Opschonen emails en whatsapp

Het is lastig om je gmail-inbox goed op te schonen, vind ik. En een niet-goed opgeschoonde inbox belast mijn mobiel ook behoorlijk. Daar lees ik de emails van verschillende emailaccounts met de app Typeapp. Al doende, ging ik het systeem van Google beter begrijpen.

Alle mails van je gmail account komen zowel terecht in je inbox, als in de map “alle email”.  Verwijderen van een bericht uit de inbox, is niet genoeg. Je moet het ook verwijderen uit de map alle e-mail. Zorg vooral dat je Gmail-inbox en het archief met de naam “alle emails” opgeruimd zijn, want daar komt alles binnen. Wat daar blijft staan, komt ook in de email van je emailprogramma binnen op pc of mobiel of tablet. Ook neemt het ruimte in op de server van Google. De server die gekoeld gaat worden met energie van onze windmolens.

Beheren van je Gmailaccount mbv mailprogramma Thunderbird

Zo deed ik het:

 1.  Eerst ruimde ik zelf binnen gmail de makkelijk op te ruimen mails zelf op. Denk aan de updates zoals nieuwsbrieven.
  Wil je (bijna) alles verwijderen uit één map?
  Zet dan eerst een vinkje bovenaan

  Klik dan op de prullenbak
  Tenslotte op de blauwe tekst: Selecteer alle…


  Klik dan nogmaals op de prullenbak.

  Gebruik je alleen gmail en geen ander mailprogramma, dan zou je gelijk even filters kunnen maken, waarmee je in het vervolg ook makkelijk deze mails kan verwijderen.
  Dan klik je elke maand even op het filter en verwijder je daarmee al oude nieuwsberichten.

 2. Ik gebruik  een apart email programma Thunderbird: dit werkt ook met filters, maar heeft ook de mogelijkheid om de “leeftijd” van een bericht te gebruiken. Je kan dan instellen dat een bericht mag worden verwijderd als het meer dan 14 dagen oud is (en ook eventueel nog andere voorwaarden, net als bij gmail: afkomstig van, onderwerp)

  Ook kan ik mbv Thunderbird berichten van gmail accounts verwijderen.
  Controleer eerst de instellingen van je email account:

 3. Controleer of je mbv Thunderbird een mail kan weggooien en tegelijk verwijderen uit de gmail-inbox.
  Verwijder een mail en sluit daarna Thunderbird af. Check of de mail nu ook weg is in Gmail.
 4. Open Thunderbird. Open het postvak in. Sorteer de mails op afzender, en verwijder de mails die je kwijt wil.
  Verplaats de mails die je wil bewaren in een nieuw te maken map onder de hoofdmap Lokale mappen.
 5. Sluit Thunderbird af en check de Inbox van je gmail. Als het goed is, zijn zowel de verwijderde als de verplaatste mails verdwenen.
 6. Ruim zo ook de verzonden post op.
 7. NB: Gmail laat bij Alle e-mail nog alles staan. Je vindt deze map terug bij Thunderbird onder Archieven. In Typeapp staat alles onder Alle e-mail.
  Ook deze worden telkens geladen. Verwijder ze bij Gmail definitief zelf. Als je dat wil. Het verwijderen lukte niet met Thunderbird.
  Prullenbak bij gmail
 8. Met Thunderbird kan je handiger berichtregels maken dan met Gmail. Zo wil ik nieuwsbrieven best lezen als ik er tijd voor heb.
  De door mij gemaakte berichtregel zorgt ervoor dat alle nieuwsberichten (die moet ik zelf wel éénmalig aanwijzen) het label “Te verwijderen” krijgen. Een ander berichtfilter verwijdert alle berichten met het label “Te verwijderen” indien zij meer dan 14 dagen oud zijn. (ook hier kan je het aantal dagen zelf opgeven).Belangrijke berichten krijgen een plaats ineen map, maar hoeven niet in de inbox te blijven staan.
  NB: berichtregels zijn heel handig, ze staan in een het bestandje: msgFilterRules.dat. Als je je account verwijdert, verwijder je ook dit bestand. Maak er tijdig een kopie van.

  Je kan het bestand ook zelf bewerken (in Notepad bijv.)  en voor een ander account gebruiken, maar: doe dat terwijl Thunderbird afgesloten is.


 

Voorbeeld van gmailboxen:

Beheer van je emailprogramma op je mobieleapparaat:

Bij Typeapp kan je instellen dat het slechts hoeft te synchroniseren met de laatste 3 dagen. (Algemene instellingen – synchroniseren)

Whatsapp

Er komen mogelijk “verdwijnende berichten“, vanuit whatsapp zelf: hiermee verdwijnen oude berichten vanzelf.
Verwijder zelf de grote chats : uit deze link:

 1. Tik op de drie puntjes en tik op ‘Instellingen’;
 2. Ga naar ‘Data- en opslaggebruik’;
 3. Tik op ‘Gebruikte opslag’ en laat de lijst even laden;
 4. Kies een gesprek, waarna je ziet wat er ruimte inneemt.

Onderaan de pagina vind je de optie ‘Ruimte vrijmaken’ (of ‘Berichten beheren’). Tik je hierop, dan kun je aanvinken wat je wil verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld alle afbeeldingen en video’s van een gesprek wissen, zonder dat alle tekstberichten verloren gaan.