Vraag hier computerhulp als u even vastzit
jan 262016
 

Het gaat nu eens om mijn eigen pc, 7 jaar oud die aan vervanging toe was. Dit keer heb ik me laten adviseren over een stille pc en uitgekomen bij http://www.gooipcs.nl/

Hij is inderdaad heel stil!

Het overzetten was best eenvoudig. Met de gratis pc mover kan je eenvoudig je data overzetten. Maar ik betaalde graag 47,95 € voor het overzetten van ook de programma’s.

Het is handig om schijven op de nieuwe pc eerst op dezelfde manier te partitioneren, als de oude pc.
Volg de aanwijzingen: zet alle beschermingen uit (defender, firewall etc.); zet alle energiebesparingen uit. zet alle programma’s.
Verbind beide pc’s met elkaar.
Vervolgens is er een duidelijke instructie, waarbij je nu eens iets op de ene pc, dan weer op de andere pc moet doen. Het overzetten duurde bij mij een paar uur. Maar het is bijna mijn oude pc.

Nog wel wat handwerk: Thunderbird zat verstopt; was wel geinstalleerd, maar het icoontje zag ik nergens. Op de oude pc opgezocht waar het programma precies stond en toen zelf toegevoegd aan de taakbalk en opgestart.

Na wat gelezen over Windows Mail, dat er niet best vanaf komt. Dus toch maar even Thunderbird aangehouden.

Verdere aanpassingen: Chrome blijkt een snellere browser dan Windows Edge; dus gekozen voor Chrome als standaard webbrowser. Ook voor het openen van linkjes uit de mail. De eerste keer dat je in je mailbox op een linkje klikt, mag je een keuze maken en staat Chrome er niet bij.
Stel het in via Instellingen – standaard apps – scroll helemaal naar beneden en kies voor: standaard app instellen door app
Als Chrome hier niet bij staat; installeer het dan opnieuw. Dan heb je gelijk de laatste versie.
standaardopenen met chrome

Idem voor mailprogramma Thunderbird: die staat er ook niet standaard in (alhoewel prima overgezet en functionerend). De oplossing: opnieuw installeren. Data blijven netjes behouden.

Notepad++: dit ging wat anders. Ook hier moest ik opnieuw installeren en het echt op de C-schijf laten installeren. Open het programma (als admin) en stel bij Voorkeuren – Bestandsassociaties: welke bestanden er moeten worden geopend.

Ik miste “recente locaties“, maar die zijn verplaatst. Klik op Snelle toegang en je ziet het rijtje staan in de onderste helft van het scherm.

Mapopties: ook weer verstopt, met dank aan Seniorweb!: Verkenner – Beeld – opties

MS Office 2013: leek goed geinstalleerd, maar bij openen van Word gebeurde er niets. Gelukkig kan je vanuit je Microsoft account opnieuw installeren. Wat ik gelijk deed en subiet een foutmelding kreeg met onder andere de suggestie om de oude versie te deinstalleren met fix-it.
Daarna gin het wel goed.
Intussen al bedacht om maar eens over te stappen op een goed en gratis altneratief: Libre Office.

Canon MP220 printer: volgens de site van Cannon niet copatibel met Windows 10, maar er stond gelukkig wel de suggestie bij om drivers te downloaden van een oudere versie. Ik koos windows 8.1 en die deed het gelukkig. Instellingen – apparaten – Printers en scanners.  Mijn printer stond niet in het rijtje: dus geklikt op: een printer of scanner toevoegen. Het duurde even, maar toen had hij hem gevonden.

Hmm. windows update faalt. Zoek ik nog uit..