Vraag hier computerhulp als u even vastzit
mrt 292014
 

Voorbereiding:

Het upgraden stap voor stap:

http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/help/upgrading-from-windows-xp-to-windows-7#T1=tab01

Ik voerde de upgrade vandaag uit bij P. Het duurde langer dan gedacht (1 a 2 uurtjes werden er ruim 4), vanwege:

 • P. had een oem versie gekocht, overigens op mijn aanraden, maar ik had niet goed opgelet en maakte me opeens zorgen of ik het hiermee wel kon installeren.  Onterecht, OEM betekent slechts dat het operating systeem slechts op 1 pc wordt geinstalleerd. De acticatiecode stond gewoon op een stickertje op het plastic hoesje.
 • Outlook Express: er kwam een foutmelding toen ik de berichten wilde exporteren. Gekozen voor deze oplossing: alle mappen gekopieerd (gewoon via slepen) naar de externe harde schijf. In de nieuwe Windows 7 Thunderbird geinstalleerd. Daar kon ik de mappen eenvoudig weer terug slepen. Het importeren van het adresboek lukte niet. Dat was gelukkig niet erg, omdat alle mails er nog wel waren. Gelijk maar even de handige zoekfunctie van Thunderbird laten zien. Gewoon op trefwoord zoeken, alle mails met dat trefwood worden netjes getoond.
 • Microsoft heeft een handige tool voor het overzetten van alle persoonlijke bestanden: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/products/features/windows-easy-transfer. Het installeren van dit programma en vervolgens gebruiken van dit programma was eenvoudig. Het vraagt nog even om een wachtwoord.
  Echter, later moest ik hetzelfde programma weer installeren. Nu kreeg ik een foutmelding over een verschillende taalversie, waardoor installatie niet mogelijk was. Na updates van windows 7 werkte het opeens weer wel. Maar de firefox bestanden weer niet.
 • Firefox: de profielbestanden staan in Windows XP in deze map: AppData\Mozilla\Firefox\Profiles\
  In Windows 7 staan ze op 2 plaatsen: \AppData\Local\Mozilla\Firefox en in AppData\Roaming\Mozilla\Firefox
  Ik koos aanvankelijk de verkeerde: ik had roaming moeten hebben, had eerst de andere gekozen. En verbaasde me al dat ik de favorieten niet terug zag komen.
  Een nieuw profiel aanmaken: ook hier moet je nog goed opletten: ik koos voor de zekerheid als naam de naam van het oude profiel: het deel voor .default.
  Ik maakte een nieuwe aan met deze naam (windows knop – R: typ dan firefox.exe -p). Vervolgens kopieerde ik de hele backup map van de externe schijf in de net aangemaakte nieuwe map. Met overschrijven van de bestaande (of eerste de bestaande verwijderen en dan de nieuwe erin kopieren).
 • Ik vond het dit keer lastig om de gratis AVG te vinden. Overal kom je de proefversie tegen. http://free.avg.com/nl-nl/free-antivirus-download.
  Windows essentials probeerde ik ook, maar ik eindigde halverwege met allemaal vragen in het Spaans..
   http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/security-essentials-download

Daarna nog wat standaard programma’s: open office (ingesteld op standaard opslaan als .doc), ccleaner, silverlight, adobe reader

Extraatjes:

Verrassing: Windows was veel sneller geworden! Nu konden we makkelijk meerdere tabbladen van de browser tegelijk open hebben en snel schakelen tussen de tabbladen.