Vraag hier computerhulp als u even vastzit
jan 242014
 

Vanmiddag iemand geholpen die de overstap maakte: van een oude Windows XP laptop naar een nieuwe snelle laptop met Windows 8.

 • Allereerst maar even op de nieuwe laptop 2 extra partities gemaakt. Ik deed dat via Deze computer – rechts klikken Beheer. Zie deze praktische aanwijzingen voor een iets andere manier. Nu zijn er naast de C schijf voor windows nog een G en H schijf: de ene voor gewone data en programma’s, de 2e voor foto’s. Windows heeft dan de C-schijf helemaal voor zichzelf en kan dan efficienter werken.
  Pas dan ook de standaardlocaties aan (rechts klikken op map afbeeldingen – locatie: kies de nieuwe locatie)
 • De gewone data had hij al op een externe harde schijf gezet; die waren in 5 minuten overgezet naar de G-schijf.
 • Gelukkig bleek hij de originele Office 2003 cd’s nog te bezitten. Het programma blijkt niet meer te downloaden.
 • Je kan productcodes van windows programma’s zoals Office achterhalen via een aantal gratis keyfinders:  http://pcsupport.about.com/od/productkeysactivation/tp/topkeyfinder.htm. Ik gebruikte die van Belarc al een paar keer, werkt prima.
 • Outlook: eerst op oude laptop: Bestand – importeren/exporteren. Sla alles op in een .pst bestand. Daarna importeren vanaf de nieuwe laptop.
 • Windows 8: beetje gebruikersvriendelijk gemaakt: handige snelkoppelingen gemaakt op het bureaublad, zoals snelkoppelingen naar de G en H schijf. En ook wat vaak gebruikte programma’s toegevoegd aan de taakbalk.
  Je moet hiervoor eerst het programma toevoegen aan de taakbalk. Klik dan met rechts, vaak zie je dan eigenschappen staan. Er staat dan ergens in het rijtje het pad naar het programma. Kopieer dit pad. Maak een nieuwe snelkoppeling op het bureaublad (rechtsklikken – nieuw – snelkoppeling) en plak het adres.
 • Randapparatuur proberen aan te sluiten. Dit was lastig: de printer lijkt te nieuw: windows herkende nog geen drivers op internet en op de  bijgeleverde cd stond nog geen windows 8 stuurprogramma.

Na 2 weken kwam ik weer om de klus af te maken.

De eigenaar had de drivers voor de nieuwe printer inmiddels zelf gevonden en geinstalleerd.

 • Internet leek traag. Dat kwam deels door de wisselende snelheid van de glasvezel verbinding, draadloos, ver van de router.
  Maar voor een groot deel ook door de beveiliging van McAfee. Het was niet eenvoudig het programma te verwijderen. Met een speciaal verwijderprogramma lukte het. http://service.mcafee.com/FAQDocument.aspx?lc=1043&id=TS101331
 • Wb de router: hier staan nog tips om het signaal te versterken: http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/internet-en-software/internetproviders/extra/thuis-je-internet-versnellen/
 • Outlook 2003 bleek niet te werken; het programma leek in eerste instantie goed geinstalleerd, alleen ontbraken de knoppen om een nieuw bericht te maken en ook de knoppen om emails op te halen of emails te verzenden. De berichten en contactpersonen zaten er wel goed in. Even gegoogled en inderdaad: niet compatibel: http://support.microsoft.com/kb/2777626/nl.
  Eigenaar had al contact gezocht met zijn provider KPN: deze mailde dat een account via de windows  8 mail app  moest worden ingesteld als IMAP.
  Dat leek ons niet zo’n goed idee (alle mail bij KPN en betalen voor de opslagruimte). Daarom het gratis emailprogramma Thunderbird geinstalleerd. Tevens de import/export add on. Hiermee kon ik alle emails en contactpersonen uit het Outlook programma importeren.
 • Cute pdf geinstalleerd om mooie pdf’s mee te maken. Eigenaar was hieraan begonnen, maar was geschrokken van de vragen over extra toolbars.
 • Tip: koop/gebruik: tune up utilities of de 15 dagen proefversie om een oude pc even goed op te ruimen