https://mulderitmaatwerk.nl/googlesites/filosofie-praktijk/ http://www.filosofieenpraktijk.nl/ [spoiler title=”1. Inloggen in de site”]Scroll helemaal naar onderen, daar tref  je een vakje met de naam Aanmelden. Klik er op en log in. NB: soms moet dit tweemaal.[/spoiler][spoiler title=”2. Stukje code bovenaan iedere pagina: zorgt voor wit ruimte links en rechts”]Open je pagina, klik op HTML en plaats bovenaan dit stukje code:

[code]

<div style="padding: 0 40px;">[/code]

Helemaal onderaan plaats je

[code]</div>

[/code]

NB: een div betekent division. Hij wordt altijd begonnen en heeft een einde. Het zorgt ervoor dat het deel dat ertussen staat bij elkaar hoort. Het deel erna begint vanzelf op een nieuwe regel. Controleer of je tekst er nu goed uitziet. Zo niet, dan kan het zijn dat er nog andere div instructies in staan. Dan kan je het beste deze stukjes code met div erin verwijderen, weer via HTML. Sla de pagina op en kijk of je met de hand nog lege regels wil tussenvoegen wil.[/spoiler][spoiler title=”3. Iets wijzigen”]Klik op het potlood, wijzig  en klik op Opslaan.[/spoiler][spoiler title=”Een koptekst maken”] Selecteer het stukje tekst dat als koptekst moet dienen. Klik dan Indeling en kies Subkop H3. Voor een iets kleinere koptekst, kies je Subkop H4.[/spoiler][spoiler title=”4. Een afbeelding invoegen en tekst om de afbeelding heen laten lopen”] Heel belangrijk is hierbij de volgorde:  plaats eerst je tekst en zet dan de cursor op de juiste plek. Plaats dan de afbeelding met: Invoegen – Afbeelding. Als de afbeelding eenmaal geplaatst is, stel je hem in op uitvullen van de tekst. Mocht het toch een keer misgaan: verwijder dan de afbeelding, zet je cursor op de gewenste plaats en kies voor Invoegen – afbeelding. [/spoiler][spoiler title=”5. Een link maken naar een webadres”] Kopieer het webadres van de adresbalk. Het is veiliger om dit rechtstreeks te kopieren uit de adresbalk  dan het handmatig in te typen. Het programma maakt er dan al direct een link van.

 • Je kan als je wil de tekst nu aanpassen: klik ergens in de tekst en verwijder van hieruit tekens of voeg ze toe. Doe dit niet precies aan de rand van de tekst, maar kies een plekje één of 2 tekens van die rand af.
 • Een linkje openen in een nieuw scherm (zodat bezoekers de F&P site nog behouden in de adresbalk) Klik met de cursor ergens in het linkje. Je ziet de tekst “wijzigen” verschijnen. Klik hierop en vul het webadres in. Selecteer ook het vinkje naast “Deze link in een nieuw venster openen”.

[/spoiler]

[spoiler title=”6. Een nieuw bericht voor tijdschrift aanmaken”]

 • Doe eerst wat voorwerk: ga naar de Damon site en zoek het juiste artikel. Klik met rechts op de afbeelding van het tijdschrift en kies voor Afbeelding opslaan als. Sla hem op op een handige plek op de computer.
 • Selecteer nu de tekst die je wil gebruiken.
 • Klik op dit webadres:https://sites.google.com/a/filosofieenpraktijk.nl/tijdschrift/recent-verschenen/  En daarna op Nieuw bericht.
 • Plak nu de tekst. Soms staat er code in die je niet wilt. Selecteer dan nogmaals de tekst en klik op het icoontje met een Tx. Opmaak verwijderen.
 • Verander nu zelf kopteksten (selecteer een stukje tekst – indeling – subkop H3).
 • Zet je cursor nu neer voor de eerste letter van je artikel. Klik daarna op Invoegen – Afbeelding – Afbeelding uploaden. Zoek het bestand op je computer. Je kunt nu bij Alt-tekst een korte beschrijving geven van de afbeelding. Niet verplicht. Deze beschrijving komt ook terecht in de indexerings bibliotheek van de zoekmachines. Mensen die via bijvoorbeeld Google een plaatje zoeken, kunnen dan terecht komen bij dit plaatje en zo ook bij de website. Klik daarna op OK. Tenslotte geef je nog aan dat de tekst moet worden uitgevuld naast het plaatje:
 • Ik raad je aan ook op Verwijderen te klikken: daarmee verwijder je de link naar de eventueel grotere afbeelding. Bij tijdschrift is geen sprake van een grotere afbeelding, als mensen klikken op de afbeelding, dan zien ze de afbeelding nogmaals maar  nu in een nieuw scherm.
 • Witruimte toevoegen rondom de hele tekst: klik op HTML en voeg toe:

  [code]<div style="padding: 0 40px;">[/code]

  Helemaal onderaan plaats je

  [code]
  </div>[/code]

 • Tenslotte: Google Sites heeft een hinderlijke standaard instelling, die we helaas niet centraal kunnen instellen. Deze zorgt ervoor dat deelnemers met een Google account aan de site onderaan iedere pagina te zien krijgen: Filosofie & praktijkTerwijl  anderen deze onvriendelijke boodschap zien: Filosofie & praktijk Om deze regels onderaan te verwijderen: Klik op Meer (rechts boven) – Pagina instellingen: Verwijder de onderste 2 vinkjes. Filosofie & praktijk NB: mocht je ooit pagina’s willen bijmaken, verwijder dan ook het vinkje naast Pagina titel weergeven)[/spoiler][spoiler title=”7. Pagina Redactieleden”]Deze pagina bevat  een tabel. De breedte van iedere kolom is nu ingesteld op een percentage.
 • Let op bij het maken van verwijzingen naar websites (linkjes): als je een hele lange link maakt, dan gaat dat voor en kan je zomaar een minder mooi verdeelde tabel krijgen. De oplossing: verander zelf de tekst op de link: dat deed ik al voor:  uu.academia.edu/AnnemarieKalis. Aanvankelijk stond er: http://www.u.academia.edu/AnnemarieKalis Je mag zelf wijzigen in deze tekst. Het onderliggende webadres blijft onaangetast. Let wel even op bij het begin en einde van de link. Zet je cursor ergens in de linktekst en niet helemaal aan het begi of aan het eind. Verwijder van daaruit wat tekens ervoor of erna of typ een nieuwe tekst.
 • Invoegen van een afbeelding. Klik met je cursor in het vakje waar de foto moet komen: Kies dan Invoegen – Afbeelding. De net geuploade afbeelding herken je door de gele rand eromheen. Klik op OK. Kies nu voor een klein formaat: S. Wil je dat mensen kunnen klikken op de foto en dat ze dan het grotere formaat zien? Doe dan verder niets. Mogen ze dat niet? Klik dan op Verwijderen. Ik heb bij het vullen van deze pagina de verwijzingen naar het grote formaat gewoon laten bestaan.

[/spoiler]

[spoiler title=”8. Pagina Recent verschenen”]Deze wordt automatisch gevuld met de artikelen die je aanmaakte. Wil je achteraf een artikel wijzigen? Klik dan op het betreffende artikel. Klik dan op het potlood icoontje. [/spoiler][spoiler title=”9. Site layout veranderen”] Ik koos nu voor een ander thema, hierbij kon ik wel de lettergrootte van de zijbalk aanpassen. Instructie voor het wijzigen hiervan, zet ik nog in een algemeen gedeelte.[/spoiler] Lastiger: [spoiler title=”10. Tekst naast een foto op een door mij bepaald punt afbreken, zodat hij op een nieuwe regel begint”] Dit is lastiger, maar kan wel. Klik op de HTML-knop, rechts boven op de edit-balk. Je krijgt nu je hele tekst in code te zien. Zoek het stukje tekst op, dat gaat makkelijk met CTRL F (houd de CTRL toets ingedrukt en druk dan op de F toets). Plaats nu dit stukje code op het punt waar je de tekst wil afbreken:

[code]<br style="clear: both">[/code]

Druk daarna op Bijwerken en daarna op Opslaan.[/spoiler][spoiler title=”Het aantal tijdschriften instellen: voorpagina en recent verschenen”] Open de pagina in ontwerp en klik met de muis op Recente aankondigingen. Dan zie je een klein scherm met onder andere links een radertje. Klik er op en je kan het aantal instellen: [/spoiler]