Tegenwoordig bouw ik alleen nog websites met de programma’s WordPress en Google Site.
Beide programma’s zijn gratis

Ik heb nog wel een paar websites in beheer, die gemaakt zijn in FrontPage en Dreamweaver, maar ik maak ze niet meer opnieuw aan.
Ik kan ze wel voor u overzetten naar een Google Sites of WordPress.

Wat is de beste keuze? Onderzoekt u hiervoor onderstaande vragen:

  • wat zijn uw wensen ten aanzien van layout of functionaliteit: in WordPress is bijna alles mogelijk. Google Sites is beperkter.
  • hoe groot is uw budget: een website met Google Sites is goedkoper: makkelijker te bouwen, geen onderhoudskosten, gratis webruimte

wordpressWordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. De code is open source. Iedereen kan er aan verder bouwen. Sommige ontwikkelaars maken toepassingen waarvoor je wel moet betalen, zoals sommige webwinkels. Zo’n toepassing heet een ‘plugin’.
Voor bijna iedere functionaliteit is wel een gratis plugin te vinden, de kwaliteit verschilt. Het zoeken ernaar kost vaak veel tijd. Het is mogelijk dat bij een nieuwe versie van WordPress een plugin niet meer wordt onderhouden door de oorspronkelijke ontwikkelaar. In het ergste geval functioneert een onderdeel dan niet meer en moet ik op zoek naar een nieuwe. Soms is een plugin alleen in het engels gemaakt en moet ik hem vertalen. Of is hij wel vertaald, maar bevalt de vertaling niet. Dit is allemaal aan te passen, het kost wel tijd en moeite.
WordPress is wereldwijd het meest gebruikte website programma.

WordPress versus Google SitesGoogle Sites wordt gebouwd door het bedrijf Google. Google is voorzichtig en staat zeer geleidelijk nieuwe functionaliteit toe. Hierdoor is een Google Site zeer stabiel. U heeft er geen omkijken naar. Het is veel minder uitgebreid dan WordPress. Als u die niet nodig heeft, is een Google Site zeker te overwegen.
NB: onderstaande opties zijn nu alleen nog mogelijk in de klassieke versie. Inmiddels heeft Google een nieuwe versie onrwikkeld met minder mogelijkheden. Het is de vraag of alle mogelijkheden terugkeren..
Berichten ordenen per onderwerp

Dit kan in WordPress iets makkelijker; daar kent u aan een bericht een of meerdere categorieën toe. Een overzichtspagina  toont dan alle berichten van een bepaalde categorie. Hieronder een voorbeeld van de berichten met de categorie basis vaardigheden.  Deze lijst is geordend zodat de nieuwste bovenaan staat, maar andere ordeningen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld op titel, of oudste bovenaan.

WordPress versus Google Sites


In Google Sites: U maakt een aankondigingenpagina. U kunt telkens nieuwe berichten schrijven op die pagina. Op een overzichtspagina heeft u enige vrijheid om de berichten te tonen: met of zonder plaatje, met kortere of juist langere tekst.
In het voorbeeld hieronder worden twee soorten berichten weergegeven.
Maar er is geen eigen ordening mogelijk: het nieuwste bericht staat bovenaan. Het eerste plaatje wordt gekozen.

WordPress versus Google Sites

Een andere website opnemen in de eigen website

Dit kan soms handig zijn. Bij Google sites gaat dat zo:

WordPress versus Google Sites

Met WordPress is dat alleen mogelijk als de ingesloten site een SSL-certificaat heeft. Met een betaalde plugin zoals Advanced Iframe kan je dan zelfs bijvoorbeeld alleen maar een statistiek uit een andere website tonen. Nu gaan steeds meer sites een certificaat krijgen

WordPress versus Google Sites

Updates en beveiliging

WordPress heeft geregeld updates, zowel aan het programma zelf als aan de plugins, soms ook aan het thema. Het is belangrijk om deze spoedig uit te voeren. Er bestaat anders gevaar voor inbraak in de website. U kunt dit zelf, maar er is kans dat een plugin na een update niet meer werkt; daarom is het ook handig om automatisch backups te laten maken. Check geregeld zelf of de website er nog goed uitziet.

 Google Sites wordt door Google geupdate. Soms is er dan opeens een functionaliteit bijgekomen. Maar ook hier moet je oppassen: let op met wie je de site deelt; let op bij het gebruiken van andermans code voor meer functionaliteit; let op veilige wachtwoorden, etc.

Plugins en Gadgets

In WordPress teveel om op te noemen: webwinkel, reservering systeem, mooie agenda’s, nieuwsbrieven etc.  Er zijn gratis “plugins” en ook plugins waar u voor moet betalen.

Voor Google Sites bestaan er al diverse gadgets en het is ook mogelijk ze zelf te maken. Dat is nog niet zo eenvoudig. Voorbeelden van bestaande gadgets: routeplanner, weerbericht, roterende plaatjes op een pagina. Zou je een webwinkel willen, dan zou je een losse webwinkel kunnen nemen zoals die van mijnwebwinkel en deze incorporeren, maar dat is wel minder mooi.