*CDN

“CDN staat voor Content Delivery Network en maakt het mogelijk om websites aanzienlijk sneller te laten laden. Normaliter wordt er bij het bezoeken van een website een verzoek naar een server gestuurd, die de gebruiker alle data stuurt om de website te kunnen tonen. De snelheid waarmee dit gebeurt, is afhankelijk van de afstand tussen een server en de gebruiker.

Door te kiezen voor een Content Delivery Network wordt er in plaats van één server, gebruik gemaakt van meerdere servers. Vaak gaat het hierbij om twee of drie servers, die ieder over de content op je website beschikken. Op het moment dat een gebruiker je website bezoekt, wordt bekeken welke server op de kortste fysieke afstand van de gebruiker staat. Vervolgens wordt het verzoek om de benodigde data te sturen, naar deze server gestuurd. De website laadt nu aanzienlijk sneller, wat de gebruikservaring van de gebruiker ten goede komt.

 

Een gratis dienst van mijn provider Vimexx voor wie een compleet pakket of hoger heeft.

https://www.vimexx.nl/blog/het-voordeel-van-het-gebruiken-van-een-cdn

https://www.vimexx.nl/forum/4-vimexx/479-praat-mee-over-het-voordeel-van-het-gebruiken-van-een-cdn

https://www.vimexx.nl/help/cdn-activeren-op-wordpress

Stap 1: bij de provider, Vimexx in mijn geval. Klik alleen op Voeg nieuwe zone toe


Even geduld, dan verschijnt de zone informatie.

Volg de aanwijzingen van Vimexx voor WordPress:
https://www.vimexx.nl/help/cdn-activeren-op-wordpress

 

Maar één ding ontbreekt bij die uitleg. Als je je website in een submap heb gezet, dan moet je bij de instellingen van cdn bij wp supercache de naam van de submap gebruiken:

Dus niet: https://domeinnaam
Maar https://subdomeinnaam/jesubmap

Zowel bij de site url als bij de off site url

Dus niet zoals hier (27 mei 2021; ik heb vimexx wel gesuggereerd om de tekst aan te passen voor de websites met de wp installatie in een submap).
Eigenlijk staan de webadressen al standaard goed ingevuld, zag ik later bij andere sites. Maar ik ging twijfelen door de handleiding..Bij de 2e staat vaak static.domeinnaam ipv cdn.domeinnaam. Dat moet je dan nog wel even aanpassen.

Maar helaas bij mijn website eetbaarnijmegen bleken de afbeeldingen toch opeens niet meer =getoond. Vimexx heeft sinds december 2021 moeite met het aan de praat te houden, blijkens: “Let op: Wegens een plotselinge aanpassing bij Cloudflare is het tijdelijk niet mogelijk om CDN te activeren. Systeembeheer is bezig met het vinden van een oplossing.
Bestaande CDN zones zijn door de wijziging niet aangepast en zullen deze blijven werken.

Maar dat laatste klopte niet meer op 3 julu 2022. Ik heb de cdn-verwijzing bij wp super cache maar uitgezet.
https://www.vimexx.nl/help/cdn-activeren-op-wordpress?s=af051c89597cd018ce51bd8fd53014ff